söndag 7 april 2013

ölträff och dagen efter pytt


I fredags var jag iväg på Ölträff i Skövde. Ett tjugotal bryggare från runtikring Skaraborg som samlats för att smaka av 7 olika ölsorter samt äta god mat och umgås. Det var flera som hade med sig egen hemgjord öl för att bjuda laget runt på också. Däribland jag själv som bidrog med hela 3 olika sorter, generös som jag är. Jag tycker det var väldigt hög standard på alla öl vi provade. Det verkar finnas många duktiga bryggare i det här länet också.  Jag fick smaka fler goda öl under den här kvällen än på Öl & Whisky mässan i Örebro i höstas och då ska ju ändå de som ställer ut på den mässan föreställa proffs. Det bevisar ju bara att en glad amatör kan göra underverk.

Innan middagen så fick vi smaka på 7 olika kommersiella öl. Den ölprovningen höll Jonas Rosin i och det gjorda han väldigt bra. Den bästa ölen på hela kvällen var en specialutgåva från Duvel från 2010 som han tursamt hade lyckats få tag i. Duvel tripel hop hette den. Otroligt god!
Komplett lista på de öl som provades (förutom våra egna då)

Vetefan - veteöl från Gästrikland
Duvel Tripel hop - Belgien
Indian tribute - Oppigårds
Celebration ale - Sierra Nevada
Anders DubbelIpa - Eskilstuna
Gulden Draak - Belgien
Choko stout - Danmark

Bäst var ju den från Duvel men den stora överraskningen var Anders dubbelipa från Eskilstuna som jag själv tyckte var väldigt intressant och god.

Det hade ju varit himla lämpligt att ha kamera med sig för att föreviga denna succé men istället får vi nöja oss med ett uschligt foto på lunchen jag åt igår. Pyttipanna. Misslyckades fullkomligt med äggen som synes.  

13 kommentarer:

 1. Detsamma!
  Det var roligt att tjöta öl en hel kväll. Gott och trevligt

  SvaraRadera
 2. Ser ut som ni provade en del fina öl. Det är alltid trevligt att dricka och prata öl med folk som inte upplever en som ett Ufo bara för att man säger några andra ord en Storstark. Kul att testa lite andras hembryggder också så man får lite perspektiv på det man själv pysslar med hemma. När jag har skaffat mig en Beergun om en månad eller två skickar jag gärna över några prov till det Vilse i Pilsnerska labratoriet för analys.
  Mvh D

  SvaraRadera
 3. Nåja, jag upplevs säkert som ett UFO ändå men pga andra kriterier än överdrivet ölintresse ;)
  Vad är en Beergun för nåt?
  Tackar för visat förtroende men vad beträffar mina smaklökars analytiska förmåga så är det nog inte mycket att hänga i julgran. Det finns dom som är betydligt bättre skickade i just det ändamålet. Jag är ganska positivt inställd till de flesta öl. Det är bara mina egna brygder som är jag är superkritisk emot. Jag kan tom njuta av en vanlig Mariestadsfolkis till och från.

  SvaraRadera
 4. Vad trevligt! En sådan liten ölprovarkväll hade varit trevligt vara med på! Får kanske nöja mig med Sommarölsträffen till och börja med i sommar.
  Kul att kunna träffas så många hembryggare och dela med sig lite. :)

  SvaraRadera
 5. Du får kolla upp forumet på Shbf. Det tog bortåt 2 år att få till den här SKaraborgs bryggareträff. Trodde inte det fanns så många men det dök upp rätt många. Vart bodde du? Det kanske finns någon aktiv eller halvaktiv klubb i din trakt värd att kolla upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor i Göteborg, Amylase/SHBF brukar hålla ölträffar ett par gånger om året, men det är ju inte lika gemytligt som er träff i fredags ;)

   Radera
  2. Jag har varit på två träffar i Gbg. En vinterträff då de höll hus på Guldheden och så en sommarträff där ute vid Östra. För långt bort och omständligt tyckte jag. Himla synd att de bytte lokal. Jag gillade verkligen den där vinterträffen 2010 på Guldheden. Väldigt gemytligt och skoj. Helt hopplöst att ta sig ända bort till vad det nu heter där borta där de kör nu. Låååångt att gå från spårvagnsstationen vid östra.
   Finns det inga små privata bryggklubbar i Gbg?? På vår träff i fredags så var det några stycken som kom söder ifrån. Alingsås och Borås. Nästa träff tror jag skulle hållas i Falköping. Det är ju inte så långt från Gbg.

   Radera
  3. Jodå, Amylase, Drakens Ångbryggeri (var på kurs i deras lokaler) och FearWolf bland annat.
   Underlaget finns nog ;)
   Har tyvärr inte hunnit med någon av ölträffarna än, men siktar på nästa. Finns bra stora lokaler närmre/i stan de säkert skulle kunna använda istället för nuvarande.
   Nu skall jag klura ut om jag skall torrhumla i damejanen (snarare hur) eller hoppa det...

   Radera
  4. Jag brukar använda sådana där tvättpåsar som man tvättar bh i. De är bra för att torrhumla i. Behövs ett sänke också så påsen inte flyter upp. En del använder puttekulor, jag tar en kraftig ölsejdel som sänke.

   Radera
  5. Ja, funderar på att köra med humlepåse och en stor glaskula eller något, dock är funderingen hur jag skall få ner allt i damejanen (gammal svagdrickeflaska på 10 liter) får väl peta ner tyget och lämna en del utanför och tillföra humlen via tratt eller något
   Ölsejdel blir nog svårt får ner ;)

   Radera
 6. Beergun är inte en tjej som gillar öl utan ett hjälpmedel för att flasktappa från ett corneliusfat med redan kolsyrat öl. Finns bilder både på MaltMagnus och Humlegårdens hemsidor. Tyckte jag fick så blandade resultat med kolsyre jäsning på flaska så jag har kört med fat ett år och trivs med det men ibland är det ju kul att kunna ta med ett par öl på diverse tillställningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. haha, den var bra. BeerGun :)
   Jo jag har själv många ggr funderat på att gå över till fat men inte kommit till skott så att säga. Fastnat i flaskträsket. SKa ta mig ur det någon gång men jag verkar aldrig få tanke ro nog för att sätta mig in i hur det fungerar med fat. Sedan kostar det ju en slant också.
   Fortsätter med flaska och minibitsocker ett tag till. Aldrig haft problem med det och jag så så svårt att bryta vanor som fungerar även om de är lite omständiga.

   Radera