fredag 12 april 2013

60 och 61 Wit & Weis


En bryggning, två olika jäster. En Belgisk och en Tysk(Eller Dansk?!). Ingen Bellman. Jag odlade ju upp lite bottensats från an flaska veteöl för ett tag sedan och idag var det dags att använde den. Hoppas den fungerar. I kylen hade jag ett rör med Whitelabs wlp 515 som höll på att bli gammal så det ville jag också använda. Delade helt sonika upp den färdiga vörten i två olika hinkar och körde en jäst i vardera. En Belgisk wit och en Tysk Weisbier blir det av detta. På ett ungefär i alla fall. Använde kanske 30 % vetemalt. Egentligen ska det väl vara minst 50 % vetemalt för att kallas veteöl. Eller hur är det?

Häromdagen så flaskade jag 58an. Det vill säga den ljusa ale som jag sambryggde men en polare från Varberg och med humle odlat hemma hos samma kille. "Tvååkers ale" kan den få heta. Jag skrev inte numret på kapsylen den här gången utan ett S (Sven).


Där har vi den. Det ska bli kul att testa om en månad eller så. Tyvärr så har jag fortfarande problem med utjäsning. Jag begriper inte vad det kan bero på. Jag ställer numera mina jäshinkar på ställe med mer jämn temperatur och jästen har det inte varit något fel på. Tvärtom. Det enda jag kan komma på nu är att kanske PH värdet inte är så optimalt som önskvärt. Jag har ju ny brunn sedan i julas och det var efter nyår som mina problem med utjäsning började. Måste nästan ha något med vattnet å göra. Mitt vatten är hyfsat basiskt. 7,6 i PH tror jag.  Kanske måste jag skaffa mjölksyra för att justera PH? Jag få klura på det där. Ölen i backarna ovan tvärstannade på 1,014. Trist! Det luktade gott om den dock.  Hoppas verkligen den blir god ändå.

Om 2 veckor är det SM i ölbryggning.  Jag har skickat in tre olika sorter. Jag talar inte om vilka förrän det är över.  De är goda alla tre men en av dem är oooootroligt god. Ojojoj!  Får jag inte bra betyg för den så lägger jag av med bryggning och den här fåniga bloggen.

13 kommentarer:

 1. Du, din blogg är inte fånig! Den är trevlig, rolig och lärorik. Så det så! :)

  SvaraRadera
 2. Tack för de orden ;) och trevlig helg
  Jisses vad snö det är ute!

  SvaraRadera
 3. Nu är snön borta. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. inte här. Snön är envis hos mig. Åt just vildsvinsfärsbiffar med gråddsås, kokt poatis. Drack en 55a till det :) gott!

  SvaraRadera
 5. Ska bli spännande att smaka Tvååkers alen :)

  SvaraRadera
 6. jo spännande. nervöst faktiskt. vill den ska vara god. ojoj

  SvaraRadera
 7. Visst! Men det får man nog räkna med att den inte blir. Det är ju trots allt ett experiment, som inte jäst ut. Men det ska bli spännande :)

  SvaraRadera
 8. Jag är inget bra på att ta nederlag. Vill att all öl ska bli god. Jag går och försöker överföra positiv energi och tankar till de där flaskorna var dag och hoppas hoppas hoppas det blir jättegott ändå som av ett mirakel.

  SvaraRadera
 9. 1.014 är väl ingen katastrof? Du ligger ju inom typ deffen för både Pale Ale ESB och Belgisk Ljus Ale. Nu har jag ingen aning om vilken sorts Ale eller ditt OG men om det var som förväntat så är du ju på Sweetspot!! Jag ser således fram emot att läsa mera på denna " fåniga " blogg framöver. Slut på ryggdunkar för här ska krossas malt och göras jästraket.
  Mvh D

  SvaraRadera
 10. Kunde väl varit värre men just den alen är väldigt ljus och jag ville ha den ganska torr. Den skulle nog ha tjänat på att jäsa till under 1,010. men men... så kan det gå.
  Krossa på du och vad är det för raket? :)

  SvaraRadera
 11. Vad är svenska ordet för Yeast starter? Jäststartare ! Igångsätta jäst? I vilket fall som helst så ska den förhoppningsvis orka ta hand om en Imperial red ale är tanken.
  Ok jag tycker att 1.014 brukar vara bra för min smak då jag gillar lite restsötma, kan ibland tycka att om ölen kommer ner till 1.010 och under det brukar bli så tunn i kroppen, men är ju som sagt beroende på stil och smak. Det fina är att det ärbryggaren av ölen som bestämmer vad som är rätt för sitt öl! Mvh D

  SvaraRadera
 12. Morsning D!
  Ja, jäststartare tycker jag låter bra. Imperial red ale. Åh, det låter fantastiskt! Vad rä det för något? förmodligen som en red ale fast ännu mer, eller? Lägger du ut ditt recept på den senare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis så, lite starkare och lite mera humle. Finns nog ingen egen kategori för den om man bryr sig om det. Jag lägger gärna upp receptet men undrar om det är en bra idé innan man vet hur det blev? Jo det kommer nog i möra så får man dra sina egna slutsatser.

   Radera