söndag 16 oktober 2011

Bryggning nr 9


Varit igång och bryggt igen. Jag lär mig något nytt för varje bryggning såhär i början. Nytt för den här gången är att jag lärt mig räkna ut beskan på ölet. IBU kallas det och står för International Bitterness Units. Hittills har jag bara slängt i humle helt på måfå och det har dessvärre resulterat i ett alltför beskt öl.
Olika humlesorter har olika mängd Alfasyra. Ju mer Alfasyra desto mindre humle behövs för att uppnå beska. Den första humlen man slänger i koket kallas bittergivan för ju längre humlen får koka med ju mer alfasyra dras ur humlen. De humlegivor som man slänger i senare har med smak och doft att göra även om de också bidrar med beska men inte lika mycket.
Det finns dataprogram som många bryggare använder sig av för att räkna ut exakt beska men det kan vara kul att veta hur man räknar ut det för hand också. Man kan ju inte bara lita blint på datamaskiner.
Formeln för IBU skulle kunna se ut nåt sånt här:
Multiplicera alfasyran med antal gram humle och dela den summan med antal liter öl man ska brygga. Den summan man får då ska man sedan multiplicera med 10 och sedan ska man räkna ut vad 30% av den totalsumman blir. Man får bara ca 30% i utbyte av all alfasyra i humlen förstår ni.
5 gram Amarillo på 9,5% alfayra skulle alltså till 15 liter öl ge ett IBU på: 5x9,5=47,5.  Delat med antalet liter öl 15 ger 3,16. Multiplicera med tio så har vi 31,6.  30% av det borde bli 9,48.
Det är om humlen får koka i hela 60 minuter. Slänger man i ytterligare 5 gram 30 minuter innan kokslut så får man dela den summan med hälften. Dvs 4,74. Sammanlagt har man då en beska på 14,22. Ett inte alltför beskt öl så man kan nog kosta på sig dubbelt så mycket humle. Eller det beror ju på vad för öl man brygger. Olika sorter kräver olika beska. En Weisbier ska ha en IBU runt 10 kanske medan en IPA kan ha bra mycket mer beska än så. 40-50 kanske.


Ok, det vart ett tråkigt matematiskt inlägg men ändå så viktigt att kunna detta med beska. Vill inte ha mer superbesk öl nämligen. De första fyra ölen jag bryggde blev så beska att tungan nästan vred sig ur led. 
När jag var upptagen i köket med att brygga så passade vår hund Stella på att hoppa upp i sängen för en tupplur.  Hon får egentligen inte vara där eftersom hon hårar ner så mycket. Det blir en hel del päls efter 65 kilo vovve. 

Hembygd ale. Tror det kan vara från första bryggningen denna på bilden ovan. Den ser fin ut iaf. Vi drack varsin hembrygd öl till maten igår kväll men vi spädde faktiskt ut den med en halv lättöl för att få ner beskan till trivsammare nivåer och då blev det riktigt gott.
Vi åt biff med chevrépotatisgratäng och vitlökssmör till middag. Himla gott!


Så såg maten ut vi mumsade i oss igårkväll. Bilden har jag inte tagit själv utan det har frugan gjort med sin mobilkamera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar