onsdag 29 maj 2013

66 skåprensare och vildsvingryta


Radion är på, plastmattan utlagd och lakningen verkar redan vara igång. Vad bryggs det idag då?
Ja det verkar bli något "hitte på" ale av något slag. Jag länsade resterna ur min maltförråd och fick ihop drygt 5 kilo malt som ska bli något drickbart i slutändan. Pale ale malt, Münchermalt, vetemalt och ett halvt kilo strösocker. Lite blandat humle för en Ibu på ca 20 och till detta använde jag min wlp 515 Antwerpen jäst. Jag hade räknat på en OG på 1,063 men landade till sist på 1,055 vilket nog är rekord i kasst utbyte för min del. Ingen aning om vad som gick snett. Nåja, några procent hit eller dit spelar väl ingen större roll för en skåprensar-ale. Det blir ju dricka av det ändå.

I nästa vecka så har jag nya säckar med malt och humle och då ska jag brygga mig en Belgisk Blonde. Jag har ett recept som jag filat på ett tag som jag tror fett mycket på.  Något annat som börjat gnaga mitt sinne är tanken på att brygga en tokstark Barley wine. Alla andra brygger ju sånt så varför inte även jag? Värt att prova.


Min fru var i Skövde på något möte av något slag så det blev kvällsmat själv framför teven. Därav brickan. Gryta på vildsvin. Jag hittade en 56a som jag drack till det. 56orna trodde jag var slut för länge sedan men de fortsätter dyka upp som en glad överraskning. Denna var nog den sista ändå. Synd. De började precis bli riktigt goda ;)


10 kommentarer:

 1. Blir alltid hungrig & törstig när man går in och läser din blogg.
  Vildsvin är ju bara så gott...
  Får ta mig en djupdykning i Saluhallen någon dag här tror jag bestämt.

  SvaraRadera
 2. Jag blir också hungrig å törstig när jag läser min blogg. :)

  SvaraRadera
 3. Lycka till med din barley wine! ;)

  /Peter

  SvaraRadera
 4. eh, tack. Behöver väl ingen lycka utan kör på skicklighet å gedigen bryggkunskap :)
  Fast det är ju i framtiden. Har en del annat bryggande inplanerat innan dess.

  SvaraRadera
 5. Allvarligt talat så har jag ingen aning men litar på att min tur håller i sig. Kollat på andra recept på SHBFs receptbank och låter mig inspireras. Det blir nog bra. Det enda problemet som jag ser det är utjäsningen. Lagom FG. Vet ej heller vilken jäst som passar bäst.

  SvaraRadera
 6. US-05 eller 1056 fungerar alldeles utmärkt till barley wine. Tror inte FG blir ett problem. Lång mäskning (90 minuter) vid 66-67 C och tillräckligt med jäst så fixar det sig. FG skall ju ligga någonstans mellan 20-30 och med eff OG på 90-100 så krävs det ca 70% utjäsning för att lyckas och det är ju ingen större konst att komma upp i med rätt jäst. Frågan är dock om du skall göra en amerikansk eller engelsk barley wine eller något mitt i mellan?

  SvaraRadera
 7. Vad bra! Jag haren stor burk med us05 slurry som borde räcka mer än väl.
  Inte tnkt så mkt på nationalitet på min barley wine men nåt mitt emellan kanske? Eller varför inte bara köra på Amerikanskt lika gärna eftersom jästen ändå har sin härkomst därifrån. Vad är det för skillnad? Antagligen mer humle i den Amerikanska varianten. Brukar vara så.

  SvaraRadera
 8. En engelsk barley wine är jäst med engelsk jäst och mer eller mindre bara basmalt. Också mindre humle. Om du skall använda US-05 så bör du gå på den amerikanska varianten. Om du vill ha lite feedback på ditt recept innan du brygger det så kan du alltid maila mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag trodde då.
   Bussigt! Jo jag slänger iväg ett mejl när jag knåpat färdigt med receptet. Vet inte när det blir. Nästa vecka kanske. Receptet blir väl utformat efter de malt och humle sorter jag har hemma.

   Radera