onsdag 8 maj 2013

Ölresan - en blunderEtt program om öl i Svt. Jo, jag tackar. Program om öl på tv är man inte bortskämd med så det var med spänd förväntan jag bänkade mig framför dumburken inför första avsnittet. De resterande två programmen såg jag också men enbart för att få se var för fler dumma påhitt och påståenden han skulle komma med som jag kunde irritera mig över. Vilken soppa!

Jonas "steken" Magnusson är förmodligen den sämst skickade människan i hela världen att yttra sig om öl men ändå får han göra det i totalt 3 timmar på tv. Tidigt fick jag klart för mig att han inte var ett dugg intresserad av att utforska ölkultur i Sverige och utomlands utan bara slå fast de åsikter han redan hade. Nämligen att all öl smakar på ett ungefär likadant och det är endast reklamen som skiljer samt hur ölkonsumenten vill profilera sig själv ute på krogen. Finns det någon öl som kanske kunde vara lite bättre än alla annan så är det i så fall Tjeckisk öl och den Tjeckiska ölkulturen är den bästa i hela världen. Vilket jävla trams!

Att ljus kommersiell lager smakar likadant över hela världen är väl knappast en nyhet men sådan dryck borde inte ens få kallas öl och har därför inget med ölkultur att göra. Mängden malt och humle i t ex en Norrlands Guld är väl försumbara. De innehåller väl mest socker och andra stärkelserika billiga alternativ. Majs t ex som ingår i Stellla Artois.

Botten var nådd när han sitter utan för ett Trappistkloster i Belgien och dricker denna raritet DIREKT UR FLASKAN!!!! Hur kan han kalla sig ölkännare och inte ens ha vett att hälla upp ölet i ett glas?! Uppenbart att han bara var ute för att provocera människor som vet mer om öl än han själv.

Jag skulle förmodligen kunna fortsätta att ösa ovett över den där pajasen resten av dagen men det vore slöseri på energi. Jag vill bara glömma och gå vidare.  Jag tycker bara det är kolossalt tråkigt att förmodligen har detta program snarare försämrat intresset för ölkultur hos Svenska tv tittare än väckt nyfikenhet på öl. Vilken miss. Vilken j-vla miss!


Tillägg: Det var inte helt ointressant hur reklam, alkoholpolitik samt kommersiella krafter styr efterfrågan men det hade räckt med att inflika det i max ett avsnitt.

Att göra ett ölprogram som går ut på att åka runt Europa och testa lageröl tycker jag kan liknas vid att göra ett program om matkultur och bara testa snabbmat som hamburgare och pizza.

12 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig. I hela serien så fick man intrycket av att det bara finns lager öl. Han berörde ytterst lätt att det fanns andra stilar men ändå fortsatte han att prata lager i diverse olika former. Tom när han sitter och pratar med det tyska paret på slutet så är det öppenbart att mannen dricker ett veteöl men detta nämns eller poängteras inte. Nä, alltså det var bra att en serie i 3 delar om öl sänts på SVT på bästa sändningstid, men jag tycker han har generaliserat alldeles för grovt och glömt faktumet att det finns andra öl än lageröl.

  SvaraRadera
 2. Man kan Undra hur han sålde in idéen till Svt från början. Får vem som helst göra tv?

  SvaraRadera
 3. Ja det är verkligen märkligt!
  På papperet en grym idé som ligger helt perfekt i tiden - och ändå så blev det bara någon sorts krånglig egotripp.

  Jag tyckte lite synd om honom också på nå´t sätt: kommer till klostret som nå´n sorts Janne Josefsson -reporter och blir martyrisk över att han inte får köpa.

  Vill liksom fyllna till med andra gubbar men kommer på att han har en mikrofon i handen ...

  Som svar på din fråga: Jag tror inte de som köpte in programmet har så stor koll - och han tycker ju uppenbarligen att han själv är väldigt insatt ...

  Men du - SVT är det verkligen där som man hittar höjden av kvalitativ information om öl ? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär inte bli det heller för de lär väl inte sända en till serie i samma ände. Det var den här chansen att göra nåt vettigt å den brände han. Big time!

   Radera
  2. I samma ämne skulle det stå där. Inte ände.

   Radera
 4. Jag håller helt med dig Rickard! Hemskt trist att få möjligheten att prata och visa öl i SVT och sedan göra bort sig så. Jag tycker han får folk som är intresserade av något annat än lager att framstå som konstiga. Tråkigt, hemskt tråkigt. Och det finns ju så mycket mer än lager, herregud, man kan väl prata om mer än Jupiler och Stella när man är i Belgien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA herregud! Intervjua stelladrickande ungdomar i Belgien. Otroligt.

   Kul att jag får medhåll i min kritik. Först fick jag lite dåligt samvete efter att ha skrivit det här inlägget för jag tyckte jag gick får hårt fram i min kritik men den verka vara berättigad.

   Radera
 5. Bara vi slipper se en kontring från TV4 med Steffo på ölresa... då kastar jag ut tv:n och smaksätter mitt öl med soja hellre... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer säkert. Var beredd på att hiva teven.

   Sedan kommer det ett program på femman med två killar/idioter som ska supa sig redlösa och skrika "bira bira bira bärs bärs bärs" på Finlandsfärjan eller liknande.

   Radera
 6. Jag var på rockfestival i Belgien förra sommaren - hade byggt upp sån jäääävulskt skön bild av ölutbudet på denna festival.

  Tror mina förutfattade meningar hade byggts upp av nån info där det stod om "our famous beligan beers" .

  Blev aningen besviken på att mötas av Jupiler...

  Men det största problemet är ju att visa att det finns vanliga människor som inte är öl-hipsters som gillar annat än STÖL.

  Snacka om att dras med förutfattade meningar om en dryck - DET kan förhoppningsvis ändras med tiden.

  SvaraRadera
 7. Jag har ju lyckats gå över från lagerdrickande till att testa all möjlig öl och jag är långt från en öl-hipster. Vanlig arbetarklasskille som diggat folköl i större delen av mitt liv. Snubblade lite över den här hobbyn som av en slump. Så det går att omvända en lagerdrickare. :)

  Aldrig smakat Jupiler eller Stella. Jag var rätt insnöad på Carlsberg under många år. Folkölsvarianten alltså.

  Vad hade för rockfestivaler i Belgien?

  Jag skulle gärna vilja åka till Belgien någon gång men då för att testa Trappist öl på plats. Kommer dock inte att dricka den rätt ur flaskan ute på parkeringen utanför. *suck*

  SvaraRadera