måndag 19 november 2012

47a med Jansons frestelse osv


Andra söndagen i rad som vi äter julmat hemma hos oss. Fortsätter den traditionen så lär vi väl hinna tröttna på julmat innan jul. Näeee, förresten det lät aldrig ske. Det går väl aldrig att tröttna på Jansons frestelse. All fet husmanskost är god förresten. Det passar väldigt bra med nubbe och mörk ale till sådan mat. Jag är otroligt grym på att ro ihop en Jansons frestelse (ursprungligen Peter Harrysson recept)och röra ihop köttfärssmet till bullar medan min fru gör världens godaste rödbetssallad.
Min 47a har förresten utvecklas något otroligt senaste veckan. Den var nog inte riktigt färdig när jag provade den förra helgen men nu har alla smaker landat och hittat balans. Jäklar i min låda vilken kalasgod mörk ale. Maltsorterna lirar perfekt ihop och beska, alkoholstyrka och eftersötma är i 100 % balans. Jag ska köra exakt samma recept en gång till men ha minst dubbelt så mycket humle i torrhumlingen för att den ska falla inom ramen för en typisk Bipa.

Ok, nu kommer det efterlängtade receptet på världens godaste Jansons Frestelse:

1.Skala ett gäng potatisar i tunna stavar. Lägg ner i en form.
2.Finhacka en gul lök som är lagom i storlek för den mängd potatis som du skurit upp och blanda ner den med potatisen. Jag tycker om finhackad lök istället för stora bitar för jag gillar inte att få långa trådiga lökbitar i munnen.
3. Ta fram en bunke där du häller i spadet från en ansjovisburk. Ansjovisarna trycker du ner i formen med potatisen. Lägg dem inte bara på ovanpå för då kommer de brännas utan tryck ner dem så det ligger ett tunt lager potatis ovanpå.
4. Ok, nu kommer vi till det riktigt intressanta. Kläm ut en liten klick (liiiten klick alltså) tomatpuré i bunken med spadet.  Sedan en liiiten klick kaviar. Alltså Jansonsen ska inte bli röd och smaka kaviar utan det ska bara var så pass lite att tomatpurén rundar av den skarpa salta smaken från ansjovisen och kaviaren är också med för att ge lite kaviarton i bakgrunden. Inga smaker som ska dominera eller knappt ens märkas.  Jag träffade Peter Harrysson på Ica i Göteborg och det var han som tipsade mig om kaviaren och tomatpurén. Han borde veta. Fast han sa stenbitsrom istället för kaviar men det har vi aldrig hemma så vi kör med vanlig Kalles istället.  
5. vispa ihop spadet med tomatpúren och kaviaren och sedan häller du i så mycket grädde i bunken att du skäms. Då häller du i lite till. Vrid i lagomt med peppar. Häller alltihop över potatisen och löken och asnovisen i formen. Grädden ska inte täcka potatisen utan tänk som så att ca 70 % av gratängen ska täckas av grädden och 30% vara ovanför. Strö över ströbröd och släng sedan in formen i ugnen på 200 grader i 50 minuter kanske beroende på hur stor Janson du gjorde. Man får salta på talriken för Ansjovisen och spadet från den är ganska salt som det är och det är så lätt att extrasalta på talriken vid behov.

6 kommentarer:

 1. Tack för i lördags, trevligt att ha dig med! Kan du skriva ut receptet på Janssons som du använder? /Veronica alias "MaltMagnus-Veronica".

  SvaraRadera
 2. Tack själv! Det var himla skoj att få hänga med på ölmässan. Olivia tyckte också jag var väldigt fin i de nya tröjorna som jag fick.

  Klart du ska få receptet. Jag skriver ner det här på bloggen så går det att hitta när helst du behöver det. Säkert fler som är i behov av ett helgjutet Jansons recept.

  mvh/Rickard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ska testa ditt recept till jul :-) Ser fram emot att få testa någon av dina brygder framöver. Hälsa Olivia!

   Radera
  2. Gött mos! ;)

   Hon hälsar tillbaks!

   Radera
 3. Måste provas då jag är ett stort Jansson fan. Tack för tipset // David

  SvaraRadera
 4. Morsning David! Det var så lite så. Janssons är ju julen. Fast vi äter Janssons till och från under hela året. För gott för att bara äter under julen :)

  SvaraRadera