onsdag 31 oktober 2012

50 Superjäsning


Nu är vi uppe i nr 50. En helt vanlig pale ale. Man måste brygga några okomplicerade ales ibland också. Vardagsöl typ. Lättdrucket friskt och gott, passar bra till chips öl.

Det blev ett improviserat recept. Jag skrev det medan mäskvattnet värmdes upp. Jag satt där i köket och stirrade på mina maltpåsar och mina humle påsar och så ritade jag ihop något som säkert blir gott. Det viktigaste är väl egentligen att man har hyffsat ok proportioner mellan maltsorterna och att man räknar ut en beska som passar bra till den alkoholstyrka man siktar på. En IBU på runt 30 passar bra till en ljus ale på runt 5% Alc volym. Jag fick en OG på 1,049 och tänkte låta den jäsa ner till 1,008-1,010 någonting och eventuellt så kanske jag torrhumlar också. Jag hade lite mer vetemalt den här gången än vad jag brukar. Hela 10% faktiskt. Jag vill ha en öl med extra rejält fint skum.  :) Resten var vanlig Viking pale ale malt och lite Carapale.  Humlesorterna var lite blandat allt möjligt som jag hade hemma.

Eh, jäklar i min låda vad den jäste då! Har ni sett?! Den bubblar nästan ändå upp till locket. Aldrig förr har jag varit med om en sådan extrem jäsning. Fort gick det också. Alltså den började jäsa fort efter att jag haft i jästen. Det tog bara några få timmar innan det började bubbla i jäsröret. Det är helt vanlig Safale US-05. Inte ny från påse utan som slurry efter tidigare bryggning.  Hoppas nu inte det ger några konstiga bismaker av att den jäser så vilt.

Jag fick bättre utbyte av malten den här gången. Jag gnällde ju nyligen om att jag har så kass effektivitet men nu ökade jag åtminstone från 65% till 70%. Den enda skillnaden var att jag hade lite tunnare mäsk. Jag tog ett par liter extra vatten Det blev mindre tungt att röra om i mäsken också. Annars tror jag att jag gjorde som vanligt.

2 kommentarer:

  1. Vad har du för malt och vattenförhållande när du mäskar? 3 l per kg malt brukar vara en bra måttstock.

    SvaraRadera
  2. Jo, jag brukar också köra på det. 3 liter per kilo. Förr hade jag 2,7 liter per kg för jag hade läst anvisningar om både 2,5 och 3 liter så jag la mig mittemellan men nu tror jag nog att 3 liter är bäst.

    SvaraRadera