tisdag 1 oktober 2013

75 mellanbrun Belgare i kladdig gryta


Är det bara jag som ger blankt i att göra rent sin bielmeier på utsidan? Jag har aldrig ens varit i närheten av sådana tankar när det gäller min egen gryta. Visst ser den äcklig ut och är klibbig att ta i men jag orkar bara inte bry mig för jag tycker ölbryggning innehåller tillräckligt många trista arbetsmoment som det är. Allt ska göras rent. Flaskor, jäshinkar, sildukar, hävertar osv osv i all evighet. Grytan är i alla fall en sak som jag kan strunta i att hålla efter. Den får se ut som den gör.

Jaha, det var ett tag sedan den var igång. Grytan alltså. Sommaren har gått åt till annat än å brygga, men nu är jag alltså igång igen. Ska försöka brygga några gånger i månaden framöver. Jag måste ju trygga öltillgången för egen konsumtion. Julen kommer fortare än man tror och jag tänker inte vara nykter en dag mellan jul å nyår. Så det är bäst jag sätter fart å brygger utav bara h-lvete  nu  ;)

Jag hade ju den där Rochefortjästen som jag odlade upp för ett tag sedan så det fick bli något Belgo-aktigt för att passa till den. Väldigt enkelt recept. Superbasic faktiskt.

4 kg basmalt, 0,4 kg special B, 0,5 kg vetemalt, 5 dl socker.  Saaz humle i 2 givor. Min humlevåg hade gått sönder så jag fick gissa lite där.  En näve ungefär.


2 kommentarer:

 1. Nja, lite kladdar jag av den ibland, den står mellan koken i mitt "ölrum" i lägenheten så det känns bäst så. Borde dock byta kran till en sån där du har eller plugga igen hålet, kör oftast med hävert ändå
  Gött brygga lite igen va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså går det med hävert? den sätte rinte igen av humle bös då? Det trodde jag. Kanske borde testa hävrerten jag med någon gång. hmmm..

   Naje, alltså jag tycker det är fruktansvärt trist å brygga numera. Tidsödande å slabbigt. Väntar på nytändning men hittils förgäves. Kanske behöver bättre utrustning eller nåt för å tycka det är kul igen. Måste ju ändå fortsätta för god öl vill jag ju ha. Kan aldrig sluta hur mkt jag än ledsnar på det. Skulle vilja ha en sådan där Camurrri gryta.

   Radera