onsdag 21 augusti 2013

74 Ohelig Bipa


Igår var det bryggardags igen. En nödtvungen sådan pga ständigt sinande lager av god drickbar öl. Jag var inte det minsta upplagd eller inspirerad. Jag iddes inte mäta nåt alls utan höftade och ögonmåttade all malt. En skopa av den sorten och en halv näve av den sorten osv. Nästan samma med humlen faktiskt. Måttade på ett ungefär hela tiden. Inget var heligt.  Jag har ju bryggt den här bipan ett gäng gånger förr så alla mått sitter rätt bra i handlederna vid det här laget. Urtrist att brygga samma om och om igen. Däremot är det ju så förbenat gott att dricka så jag måste ju pina mig igenom detta med bryggningen.

74 Ohelig Bipa

9 skopor pale ale malt
drygt halv skopa med Crystal 150
Drygt halv skopa med ljus karamellmalt
halv skopa med vetemalt
halv näve med rostad malt
två, tre nävar med chokladmalt (kunde nog tagit lite mer där)
Några rejäla kläm med brödsirap
några sekunders häll med vanligt socker

Mäska 90 minuter 64-68 grader, hetta upp till bortåt 75-80 och laka

En rejäl klump med Goldingskottar vid kokstart
En till rejäl klump Goldingskottar och en kvarts näve med Simcoe pellets vid 30 minuter
Nästan all Centennial jag hade och lite mer simcoe vid 2 minuter kvar till kokslut.

Jäst: US-05 slurry

Simcoe har jag aldrig använt i min Bipa förut men det var vad jag hade hemma. Blir säkert gott.

Jag tänkte torrhumla med 40-50 gram i några dagar. Det blir väl en blandning av ovannämnda humlesorter.

Nu måste jag komma på ett nytt och roligt recept till nästa bryggning så jag kan få in lite glädje i bryggprocessen igen. Något helspejsat och gör-starkt kanske. Det kan vara dags att testa min hemuppodlade Rochofortjäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar