söndag 30 juni 2013

Odla Rochefortjäst


Jag håller på att odla upp jäst från köpe-öl igen. Det gick ju så himla bra sist. Jo, jag tänkte det att när jag ändå hade så fin Rochefort öl hemma och det fanns en del bottensats i de flaskorna så kunde jag ju prova att odla på det också. Jag har säkert gjort helt fel som blandade bottensatserna från olika Rochefort öl. Alla tre faktiskt. 6, 8 och 10. Det blir änna "Brew Dudes blend".

Ett bra Trappist recept behövs ju sedan för att göra den goda jästen rättvisa. Ett sådant har jag redan börjat fila på. Det ser änsålänge ut såhär:

4,5 kg Basmalt (Pilsner, pale ale)
0,6 kg Carablond 20
90 gram chokladmalt
0,3 kg Special B
0,5 kg Vetemalt
0,4 kg socker
0,4 kg brödsirap

Humle: Northern brewer och Saaz. 32 IBU
5 gram krossade korianderfrön vid 5 minuter
Jäst: Brewdudes rochefort blend
PRel OG: 1,080-10,085

Tja, nåt sånt. det är bara en första skiss. I slutändan så kommer det förmodligen bli något helt annat. tips tas som vanligt tacksamt emot.

Vad vore ett Vilseipilsnern-blogginlägg värt utan några bilder på mat och husdjur?


Just denna rätt kan jag inte ta någon som helst cred för. Detta har min fru tillagat. Hemgjord pesto och spagetti. Spagettin var inte hemgjord utan vanlig köpe. Fast det har hänt att vi gjort egen pasta faktiskt. hursomhelst så smakade det himla gott det här. Vi har ju så mycket örter som växer här. Det måste man ju ta vara på. 

En bild på en katt som klättrar träd i en blogg som borde handla om öl. Tja, varför inte?


Katten Trisse skuttar så vigt, lätt och ledigt upp i en tall. Skrämmer både Ekorrar och fåglar.
Ha det så bra och kom gärna med kritik, tips och kommentarer angående receptet ovan.

9 kommentarer:

 1. Superb inlägg, som vanligt! Både matbilderna såväl som receptet får det att vattnas i munnen på mig! Såvitt jag vet så är det samma jäst i alla Rochefort-ölen, så där är du nog helt safe. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. förresten så har jag svårigheter att kommentera på din blogg. Kommer upp en ruta med jox man ska knappa in. jaja...
   Såg att du skaffat dig en Braumeister iaf. Grattis! vilken lyx! En sådan skulle jag nog också bra gärna vilja ha en.

   Radera
 2. Tackar tackar :)

  Tänkte nästan det att munkarna på Rochefort gör det nog inte allt för svårt för sig själva utan kör säkert på samma gamla fina jäst rakt igenom hela sortimentet.
  Blir bra det. Bubblar på fint i min yogurtburk.

  SvaraRadera
 3. Om jag minns rätt så använder Rochefort först jästen till en sats av 6:a, sedan till en sats av 8:a och avslutar med den till en sats av 10:a, innan den kastas.

  SvaraRadera
 4. Det var som sjutton! nåja, när jag väl odlat upp min Rochefort blend så kommer det förhoppningsvis dröja bra länge innan jag kasserar den. Den förra jästen jag odlade upp är min favorit.
  Ingen som har nåt å säga om själva receptet?

  SvaraRadera
 5. Vad är det för brödsirap? Har läst någonstans att det finns salt i dem. Särskilt de mörka. Kanske kan vara bra att ha koll på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, jag får läsa innehållsförteckningen på den.
   Brödsirap är gjort på maltextrakt. Jag hade det i brödet i inlägget efter.

   Radera
 6. Hur länge kan man spara en jäst i kylskåpet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte men knappast mer än en månad eller så. Man känner dte no gpå lukten till slut. Jag slängde själv en burk med slurry idag som såg rätt ofräsch ut. Den stod å var bortglömd längst bak i kylen. Mina favoritjäster försöker jag brygga med varje månad för att hålla dem igång. Använder all jäst i burken och sedan skördar jag ny jäst vid omtappning som jag sparar till nästa gång. väldigt bra tycker jag.

   Radera