onsdag 19 juni 2013

68 och 69 och tre luncher


Senaste beställningen från MaltMagnus innehöll en ny jäst. WLP 570 Belgian Golden ale. Jag köpte även en påse av den gamla trotjänaren Safbrew wb-06. Den är ju en höjdare som aldrig gör mig besviken. Delade upp dagens bryggning mellan dessa två jästsorter.  Det var en Belgisk Blonde jag  bryggde. Gammalt beprövat recept. Lakningen gick dock inget vidare idag för efter jag lakat klart så upptäckte jag att det uppstått en glipa mellan malten och insatssilens innerkant där förmodligen mycket vatten tagit en genväg. Därför fick jag inte ut mer än 60% effektivitet av malten idag.  Så kan det gå. Blir svag dricka av detta alltså. Knappt 7 % alkoholvolym eller så. Trist!

Jag minns en tid då jag inte begrep poängen med så stark öl överhuvudtaget. Någon som kommer ihåg att jag skrev att jag brukade späda ut all öl som var starkare än 6% med lättöl? Jisses! Belgisk öl har ju verkligen blivit en favorit och sådan är är ju oftast ganska stark. Jag har för mig att det var någon läsare som så vettigt påpekade för mig att det inte var riktigt klokt av mig att späda ut fin öl med lättöl. Bättre då att bara dricka mindre mängd öl  om man är rädd för att bli snurrig. Tagit mig an det tänket jag med nu. Bättre kvalité än kvantitet brukar det ju heta.

Vi avslutar med diverse lunchmat från föregående vecka. Å så gott! Mat är banne mig det bästa som finns. Hurra för mat! Å öl.


Lever!


Sik!


Matpaj!

9 kommentarer:

 1. Gillar verkligen det här, alltså alltihop. Plus att du verkar äta fantastiskt mat. Du orkar liksom laga fantastiskt mat, DET är imponerande. Hade varit kul att byta några öl i framtiden om tillfälle ges!

  För övrigt verkar min stout, som vi pratade om, ha blivit riktigt stoutig! Ingen är mer förvånad än jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Häpp! :)
   Jo men äta ska man ju ändå göra ett par gånger om dagen så man kan lika gärna göra det till något gott å roligt. Igår grillade vi lamm och jag gjorde en helt fantastisk Bearnaisesås. Använde bland annat färsk dragon från vårt lande. übersmarrans!

   Grattis till den lyckade stouten. Sånt vill jag brygga också.

   Jo byta är är bra. Kanske går att ordna. Ojoj, nu skriker frugan att jag måste lägga av med detta för nu är det frukost. en sen sådan.
   gla midsommar!

   Radera
 2. Det där med lättölen kommer jag ihåg när jag läste, tänkte skön typ, och funderade på hur det påverkade smaken.
  Trevlig helg på er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev väl "lättare" smak måhända. det händer faktiskt fortfarande till och från att vi gör en "folkis" av en starköl om det är mitt i veckan eller så men då inte av dyr köpe öl utan av någon av mina egna.
   Trevlig helg! vi har redan vart ute en sväng å planterat gran. Nu är det för varmt så nu pallar jag int mer.

   Radera
 3. Jag kommer också ihåg det där med lättölen! Kul att du har vidgat vyerna. Blev lite förvånad när du skulle brygga barley wine nyligen!
  /Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. vyer är till för att vidgas va? Visst är det så.
   för2-3 år sedan avskydde jag Belgisk stark öl men nu tycker jag det är bland det godaste som finns.
   Min Barley wine stannade på 1,022. Rätt bra jobbat från 1,092 påUs 05 va? 9% blir väl det? Helt ok. Tänkte lagra den till jul.

   Radera
  2. Visst är det så! Personligen gillade jag inte mörk öl för några år sedan. Nu brygger vi mestadels mörk öl.;)

   FG:t ser perfekt ut skulle jag vilja säga. Du vill ju inte ha en barley wine för utjäst och torr. Det där med lagring är lite omtvistat. Beror på hur humlig din barley wine är. Är den väldigt humlig så hävdar vissa att två månader räcker. Medans andra tycker minst ett år.....

   Radera
  3. Väldigt nöjd själv med utjäsningen. Sedan läste jag nåt om att en del sekundärjäser i boråt en månad när de brygger stark öl som Barley wine. Jag lät min hink stå i 1 eller två dagar bara. hmmm.. Får göra om å prova den varianten också å sedan glra bäst i test.
   Jag gjorde den inte för humlig just för att jag vill lagra den till jul. Tonvikt ska ligga på malt och alkoholstyrka tänkte jag. :) Passar bra att slänga efter med när julmaten gjort en seg å dåsig.

   Radera
  4. Tja, jag har lite svårt att uttala mig om det kommer påverka smaken. Jästen kommer vad jag tror fortsätta att städa upp efter sig i flaskorna. Vad som däremot kan hända är att ölet blir lite grumligare än vad det hade behövt vara, men det är ju ett smärre problem.;)
   /Peter

   Radera