onsdag 12 juni 2013

67 Barley wine


Det har hänt både en och två gånger att jag fått ryggskott av att brygga öl men idag var första gången jag satte igång en bryggning med ryggskott redan innan. Det är en del lyfta och böja med att brygga. Ajaj!

Så vad bryggde vi (the royal we, y'know) idag då? Barley wine står det ju i rubriken. Gör-stark ale! Den blir nog inte riktigt lika häftigt stark som jag hade tänkt mig för jag hade nog ett par liter för mycket. Jag fick ut 17 liter med en OG på 1,092 istället för 15 liter som jag siktade på och med en något högre densitet. Nåja, man lär sig nåt av alla missar. Man kan välja att se detta experiment som en generalrepetition inför den vrin-starka mörka Belgare jag tänker brygga inom snar framtid. Då kommer jag vet exakt hur mycket vatten jag ska ha.


Där är vi igång med att värma upp vatten. Min gamla kylarspiral hänger med än. Någon man tyvärr INTE kan säga om grytan på bilden ovan. Mitt under koket så la termostaten av IGEN. Trist! Måste lösa detta permanent på något sätt.


Oj vilket högt OG! Det är så högt att det inte ens går att läsa av.  Hehe!  Det va la roligt? Synd att bilden blev så dålig. Det syns att jag staplat sockerbitar i mätröret va?


Bryggningen är över och jag har städat klart efter mig. En sak jag lovar mig själv är att aldrig mer köpa humlepellets. Kottar är så mycket bättre för kottar sätter inte igen saftfiltret ens i närheten så illa som pellets gör. Ikväll blir det mat paj till middag. Något annat som är paj är ju som sagt min stackars rygg. Man kanske skulle unna sig en Trappist öl att mildra ryggvärk och humör med. Jag tror det.


10 kommentarer:

 1. Kan tänka mig att det inte är så roligt att brygga med ryggskott. Hur såg receptet ut den här gången då? Lyckades du inte koka bort tillräckligt? Vi lyckades också med det när vi bryggde vårt rågvin.
  /Peter

  SvaraRadera
 2. Längtar tillbaka till igår för idag har jag nackspärr istället. Än värre ju! Tur jag har kvar värktabletter sedan jag fick visdomstanden bortopererad. ujuj!

  Jo jag kokade nog bort en hel del vatten. Kokade i 90 minuter. Jag hade bara tagit 2 liter för mkt vatten att laka med än vad jag borde. Räkningsfel. Gjorde en enkel Barleywine. Inget speciellt. Testar att jäsa med US05. Funkar det så funkar det.

  SvaraRadera
 3. Visdomständer är inte roliga att dra ut. Har själv dragit ut båda mina i underkäken. Man såg inte så snygg ut då direkt....

  Nästa gång kan du koka i 120 minuter. Barley wine skall gärna koka lite längre. Kommer fungera alldeles utmärkt med us-05. Vårt rågvin jäste ner från 90 till 25 med 68 graders mäskning i 90 minuter.
  /Peter

  SvaraRadera
 4. Jaså, koka såååå länge? Jisses!
  Jag mäskade också i 68 grader i 90 minuter så då har jag gott hopp. Det bubblar som bara den i hinken.

  Jag har en visdomstand kvar. Hoppas den inte inte blir infekterad.

  SvaraRadera
 5. Men gick termostaten nu igen?
  Den är väl bara någon månad gammal den du har?

  Spännande med Barley Wine, där sätts tålamodet rejält på prov känns det som ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var inte gammal. Ska nog se om jag inte kan försöka modifiera den på egen hand den här gången. Läst på nätet att andra gjort det.

   Ja Barley wine är en riktig karaktärtestare. Ska hålla mig till jul var det tänkt. Får nog lämna backarna till någon som får vakta den åt mig fram till jul.

   Radera
  2. Läst lite lätt om olika modifikationer också, hoppas det blir bra :)

   Då skall du nog inte lämna dom hos mig i alla fall haha ;)

   Radera
 6. Svärmor har ett bra kallskafferi. Lämnar nog backen där. Lika bäst det. Annars är de borta lååångt innan jul.

  SvaraRadera
 7. Ett tips för att slippa problem med pellets är att knåpa ihop en sån här http://nerdbrewing.wordpress.com/2013/03/21/imse-vimse-humlespindel/

  SvaraRadera
 8. Åh det där var ju en fiffig grej! Smart! Lysande faktiskt

  SvaraRadera