söndag 2 mars 2014

85 Porterbryggning och sedan gött mos


Egentligen är det ingen porter utan dess något ljusare kusin brown porter. Klass 7C i typdeffen. Pale ale malt, karamellmalt, chokladmalt och lite rostat också. Humlad med Fuggles och Goldings. Jästen är en engelsk alejäst från Mauribrew. Ale 514 tror jag den hette. Varför har jag fått för mig att brygga Porter då? Jo dels är Porter himla gott men mest var det för att ville brygga något vadsomhelst för att odla upp jästen i fråga så jag sedan kan brygga en Barley wine igen. Till det behöver jag en potent slurry som mäktar med att jäsa sådan starkdricka.


Våra smaklökar var redan kalibrerade på fantastiskt god mat för vi åt exakt samma i förrgår kväll. Favorit i repris alltså. Å vilken favorit sedan då! Bland det godaste jag ätit. Dels var potatisen himla god. Tunt skuren å gjord i ugn med olivolja och timjan. Sedan en fräsch och god sallad. Den godaste grönspepparsås jag någonsin smakat att dränka in alltihopa med. Den stora överraskningen var dock köttet. Innanlår av nöt. Dessa stora klumpar brukar man ju annars göra lövbiff, sjömansbiff eller lyxiga grytor av för det kan vara en aning segt att bara skära i skivor och steka som biff. MEN, detta var det möraste och godaste kött man kan tänka sig. Otroligt smaskigt! Det bästa är att vi har både rostbiff och Fransyskan kvar i frysen från samma djur. Hurra för mat! Hur jag ska kunna gå ner mina överflödiga kilon som jag lagt på mig i vinter begriper jag inte.

6 kommentarer:

 1. Nästa gång du brygger brunporter får du ha i brunmalt! Skall bii intressant att följa den barley wine också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brunmalt? Aldrig hört om den förut. Nåja, det blir nog smaskens med chokladmalt ändå :) Får kolla upp det där med brunmalt. Ska googla på det medsamma. Tack för tips

   Radera
  2. Brunmalt hittar du här:
   http://shop.humle.se/se/grp/brunmalt-thomas-fawcett.php

   Ta det istället för rostat korn nästa gång. Men det blir nog bra ändå, ovansett.

   Radera
 2. Oki, får kolla upp det.. just nu har jag typ 20 kilo specialmalt hemma som jag måste göra slut på först innan den blir dålig.
  Min porter verkar ändå inte bli så bra. slutade jäsa på 1,018
  :(

  SvaraRadera
 3. Brunmalt hittar du på MM med! Körde en brown ale med det som blev mycket trevlig.
  Är inte 1,018 rätt bra för en porter har jag fått för mig? Den ska ju vara lite sötare än stout?
  Sjukt rolig och bra blogg för övrigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han har ju det mesta med malt å allt. Får köpa där.
   vi får hoppas det blir gott. Inte bryggt så mkt söt öl så jag vet inte men i typdeffen så är 1,018 helt ok.
   Kul att du gillar min blogg :) tack tack!

   Radera