söndag 14 juli 2013

71 Bielmeiern lever IPA


Jag rev loss Termostaten på min Bielmeier och kopplade förbi strömmen direkt till värmeslingan. Det verkar fungera hur bra som helst. Det blev en hink med blandad malt att "premiär" köra grytan för 71a gången i ordning. Inga missöden sånär som att det blev lite stohej när jag skulle laga lunch samtidigt som jag skummade av ytan inför kok. Jag råkade välta ut ett litermått som var halvfullt med sådant där proteingrums. Ingen katastrof alltså.


Här lakas det vört. "Om ölet ska smaka så måste man först laka" heter det. Eller borde heta i alla fall. ;)


Koka koka koka! Jajjamän, här kokar det som bara den.  I med humle bara! Fast vet ni, jag glömde sista humlegivan för jag satt å tänkte på annat.  Det får väl räknas som ett litet missöde då. Jaja, det går väl att justera med extra torrhumling antar jag.  Eller så får jag kalla det för en ohumlig ipa och helt enkelt sudda ut sista humlegivan i receptet så det ser ut som det var menat så hela tiden. Det blir nog så jag gör. Verkar lättast.


Kylspiralen går i strax innan man kokat färdigt. Det tar hela 30 minuter med min lilla kopparkylare. Alldeles för länge.

Nu har jag inga fler bilder och därmed inga fler ord heller. 71an är klar för jäsning. Jag känner mig helt färdig så jag ska nog jäsa lite jag med. I soffan.

8 kommentarer:

 1. Fasen vad bra att det gick att lösa så enkelt!

  SvaraRadera
 2. Jag det var bra. bussigt av MaltMagnus att tipsa mig om det tricket. Jag var ju beredd att punga ut med flera tusen i onödan på nytt bryggverk. Nu kan jag skjuta på den utgiften ett tag till.
  himla sugen på att brygga redan igen. det blir nog en till bryggning i denna vecka. Förmodligen repris på min veteöl. :) Den är ju god

  SvaraRadera
 3. Ställ kastrullen i något stort kärl med kallt vatten när du kyler så går det lite snabbare att kyla!

  SvaraRadera
 4. njae, det var inget hett tips tyvärr. Elsladdar och vatten osv. Ingen bra kombo. Elen går ju in i botten vet du till värmeslingan. Bäst att hålla det någorlunda torrt ;)

  Dessutom så lyfter jag inte gärna grytan med 20 liter vört oftare än nödvändigt. bäst att reducera alla möjligheter till fruktansvära olyckor.

  SvaraRadera
 5. Nu när du är uppe på 72 bryggningar med din Bielmeier, om du skulle börja om från början hade du skaffat dig en liknande maskin eller skulle du satsa mer pengar på ett dyrare bryggverk?
  Sitter själv i tankar på att gå från 5literssatser till 20 liter och funderar på vilken väg som är bäst att vandra...
  Fridens/
  Eric

  SvaraRadera
  Svar
  1. hallå Eric!

   Jag tycker Bielmeiern är ganska bra för mig. Jag har en bra bryggrutin med den som funkar så svar JA, jag skulle köpa en sådan om jag fick börja om igen. Sedan finns det väl bättre bryggverk men de kostar ju därefter också. Jag tycker man får en bar gryta för de 2500 kr som den kostar. Fast termostaten pajar ju till och från så nu har jag kopplat förbi den helt. Sedan så stormkokar det inte heller på max. Bubblar rätt ok men inget stormkok. spelar vl ingen roll tycker jag. Det verkar bli gott öl ändå.

   skeppohoj/Ricky

   Radera
 6. Tack för svar! Ser hur den här "hobbyn" snabbt kommer urarta... Men det är ju gött.
  Tack också för en jävligt bra blogg! Välskriven, underhållande och ger ett bra ölsug...

  /Eric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så lite så. Jag hjälper gärna till så gott jag förmår. Särkilt när man öser beröm över mig å min blogg ;)

   Radera