tisdag 5 mars 2013

52a med lammstek och gratäng


Fantastiskt bra jag fick till den här lammsteken. Jag är knappast någon stekare men den här fick jag till redigt bra. Säkert bara tur men ändå. Tog ut den vid 57 grader på ren magkänsla och titta, perfekt saftig och rosa. Potatisgratängen lyckas ju alltid med så det var ingen överraskning direkt men himmelskt god för det. Såsen svängde jag ihop lite som hastigast men sås är ju ingen match. Bara bryna lite smör och mjöl och sedan ha mjölk, grädde och alla goda ingredienser. T ex buljong, soja, lammspad, peppar, lite balsamico, en uts med tomatpuré.  En uts det betyder ungefär ett tredjedels kläm på tuben. Ganska lite alltså  ;) Tja, sedan kan man väl freebejsa rätt vilt. Lingon, enbär eller vad sjutton som helst som tar smak. God smak alltså. Sambal oelek för styrka om man så vill.

Vi tog varsin Belgare till detta. Dvs min 52a. Ljust stark Belgisk ale. Fast inte så ljus då. Finns det någon där ute som vet hur man räknar ut ölets EBC på ett ungefär?  Min ljusa blev för mörk och min Brune blev för ljus.  Smakar ju gott hursomhelst men det vore kul att veta.

2 kommentarer:

  1. 57 grader asså, det ska jag komma ihåg! Har länge velat ge mig på lammstek.
    Har annars lärt mig knepet nu hur man får god fisk - all fisk blir god i ugn och man tar ut den vid 52 grader, stämmer faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Åh men då har vi bytt lite kunskaper då för jag visste inte det där med fisken. Gött mos! Blev ännu lite sugen på fisk nu. Lax kanske men någon god sås och varför inte ett glas vitt vin. Eller två. Vi har just ätit Paella. Också gott. Och just nu så pratar du i telefon med min fru. Så snart ni pratat klart så ska vi mos ai soffan med snask och öl. Se på tysk fartygsfilm.

    SvaraRadera