fredag 8 februari 2013

54 Amerikansk Brown ale


Hurra för mig! Fyllde 38 igår. Rena rama farbrorn ju. Bäst jag lägger in en spurt på att träna inför jag fyller 40 så att gubbigheten sitter som den ska. Keps och mustasch är ju redan kittat men det kanske krävs mer. Sävlig gång och ständigt upprepa mig kanske. Tjata om hur bra allt var förr har jag redan gjort ett tag. Jaja, fast igår när jag var in på bolaget i Skövde så fick jag naturligtvis visa leg. Det får jag alltid.

Bryggt har jag gjort med. En Amerikansk Brown ale. Jag har dille på brown ale nuförtiden så jag kör tre stycken i rad i olika tappning. Först ut var ju den Engelska och nästa på bryggschemat  blir en Belgisk Brune. Med Amerikanaren i mitten så har vi triss i brun bärs. Ja det ska ju drickas upp också vad det lider. 60 liter internationell brown ale kanske skjuter vurmen för denna ölsort i sank ett tag framöver. Men så är det ju.

Fick en present igår. Jag lunchade ihop med en bryggarkollega och fick en öl med mig hem att prova.


Där har vi den. Var det Haragårdens vinter ale den hette? Himla trevlig maltkomposition. Väldigt balanserad och trevlig. Perfekt beska. Nu hade jag ju ingen julmat att äta till men jag kan verkligen tänka mig att den skulle smaka ljuvligt till en portion Janssons frestelse. 

13 kommentarer:

 1. Mycket sugen på att brygga en brown ale. Har du något recept att dela med dig av som du känner lite extra för?

  SvaraRadera
 2. Tja, receptet jag knåpade ihop för min 54a tror jag starkt på. Annars brukar jag mest köra från höften och se till att beska, alkohol,malt och humleprofil stämmer för typdefinitionen.
  Recept på min Amerikanske brown ale kommer jag lägga ut i april någongång. Jag hade faktiskt tänkt skicka in några bidrag till SM så lite hemlighetsmakeri kan jag väl få tillåta mig? :)
  Är du med i Shbf? med tidningen en gång om året så får man ju typdefinitionerna för alla öl man kan tävla i. Jag brukar ha den med mig på muggen och läsa.

  SvaraRadera
 3. Grattis i efterskott!!!! Du får en fika hos oss nästa gång du hämtar varor ;-) Har du sett att vi gjort om hemsidan, vad tycks? Mvh Veronica Lindroos

  SvaraRadera
 4. Tackar tackar! :)

  Oj titta! Det var nyheter det. Det måste hänt nyligen för jag hade inte sett det förrän nu å jag är ju jämt på er hemsida och kikar efter saker jag vill ha och malt jag vill brygga med osv. Hurra! Jag tyckte särskit om att nu kan man sortera jästsortera efter typ. Det blir inte lika mkt scrollning nu. Ja man kan ju sortera allting. Det blir nog lttare att hitta nu även om det var ganska lätt innan också. Bra förändringar ni gjort ändå. Ibland blir man tokig på hemsidor som "förbättras" till det sämre och så fattar man inget alls sedan men den minan har ni undvikit snyggt :)
  Jo fika kan nog komma snart i framtiden för nu börjar jag se botten på maltsäcken. Dessutom så behövde jag lite andra grejer. tänkte snickra ihop en beställning nu i veckan faktiskt och eventuellt hämta veckan därpå. Eller närhelst vädret tillåter. Hemsk snöstorm det var sist jag var uppe hos er. Jisses! Vi kom nästan inte hem.
  Vi ses å hörs!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen visst! I lördags var premiären, efter mycket hårt slit är den här! Det var välbehövligt... Kul att du tycker om den! Ja den här gången får du bara komma om det är bra väder, brygga öl ska inte vara en sådan risksport ;-)

   Radera
 5. Missade att säga grattis!

  Nybliven Shbf medlem och har bara ett nr hemma (#4/2012). Klart du inte ska sprida ditt vinnande recept före tävlingen :)

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Jag använder samma kokkärl som du använder. Har du problem med att den slutar koka rätt vad det är (lampan släcks) för att sen slås på igen efter några minuter (ibland uppemot en kvart). Vad ställer du på för värme?

  SvaraRadera
  Svar
  1. hallå!

   Nej, det har inte hänt mig. Jag vrider på max för det mesta och drar av när rätt temp nåtts. Låter som du har nåt glapp eller så va? Hör av dig till stället om du köpte på om du har garanti. Hoppas det löser sig för dig. Inget skoj när prylar inte funkar som de ska.

   Radera
  2. Får peta på en fråga till här
   När koket går igång, kör du på full effekt eller på 100 graders markeringen hela koket?

   Radera
  3. Jag vrider så långt knappen tillåter. Det är enda läger jag använder. fullt ös bara.
   Jag måste investera i ett nytt liggunderlag att spänna runt för mitt gamla slängdes pga det var smutsigt och äckligt. De senaste 5 bryggningarna har jag inte haft nåt att isolera grytan med och då är det precis att den orkar med att koka. Jag har en gryta på g just nu faktiskt. En Belgisk Brune :)

   Radera
  4. Tackar!
   Körde likadant på första bryggningen också
   Jag har ett liggunderlag från Biltema men tänkte prova med Clas Ohlsons 14 mm tjocka snart.
   Ah, du kokar nu, trevligt, kanske kör en skåprensare nästa vecka, kan möjligen bli en Apa eller nått ;)

   Radera