fredag 15 februari 2013

Brune


Himla fint och festligt med dessa lite större Maredsousflaskor med champagnekork som de säljer på bolaget numera. Lagom för två att dela på. Både Blonden och Brunen har jag druckit ur dessa flaskor. Undrar om även Tripeln kommer säljer i lika fin flaska? Fantastiskt goda de dära Maredsous. Nästan lika goda som de Belgiska ales som jag själv brygger. Men bara nästan. Aldrig bryggt en Brune dock. Tills igår. Jag hade egentligen inte tid men jag har drabbats av brygghets och har så många finfina bra recept på lager som jag klurat ihop i vinter som jag bara måste förverkliga. Min Brune står och jäser så fint där nere i köket nu. Bubbla på bara.

Däremot så oroar jag mig något kopiöst över min English brown. Den har tystnat och vill inte mer. Vetesjutton vad den drabbats av. Aldrig hänt mig förut att jäsningen lagt av halvvägs. Jag har försökt att liva upp den med en annan pigg jästslurry men det händer inget alls. Nåja, med 54 lyckade bryggningar i ryggen så var det väl dags för ett missöde. Synd att det skulle hända just den bara för jag trodde mycket på min English brown ale. Jag ska brygga exakt samma recept en gång till inom snar framtid. Ger aldrig upp om en god öl.  Häpp!

7 kommentarer:

 1. Hur går det med din English brown, tar den sig?

  Från den ena till det andra, vad har du för boil off per timme i din gryta?

  SvaraRadera
 2. Jag hällde ut och bryggde exakt samma recept en gång till. Jag tror jag har kommit på varför det gick som det gick. Förr så hade jag ett el element i köket som höll en stadig jämn värme. perfekt att jäsa i. Men numera värmer vi upp vårt hus med en vedspis i köket vilket ger en väldigt ojämn värme. Från kanske 35 grader när man eldat en hel del och ner till runt 17 grader på morgonkvisten. Tja, det är knappast optimalt för jästen att jobba under sådana förhållanden. Dessvärre drabbaded min Amerikanske brown ale av precis samma öde. Jag lär få hälla ut den också. JAg ska leta reda på ett ställe i huset som håller mer jämn värme. Jag får väl jäsa lite svalare.
  Jag ska brygga om min amerikanska brown ale också i helgen. Hoppas verkligen inte men Belgiska brune drabbats av samma elände. Det är många liter att hälla ut. Trist. Nåja, det var väl dags att även jag ska få smaka på motgångar. Hittils har jag ju varit lyckosamt förskonad från allt elände som kan drabba en bryggare.

  Boil off? Menar du hur mycket vätska som avdunstar under koket? Tja, runt 4 liter kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 35 grader lät varmt. Menade 25. Ingen bastu vi lever i.

   Radera
 3. Japp det menar jag. Är det 4 liter per timme?

  SvaraRadera
 4. Jo jag brukar inte koka så mycket mer än en timme. Tänker inte så mkt på det där. Efter lak så har jag ca 25 liter och det kokar jag i en timme. Det brukar landa på 20 liter att jäsa. En liter sitter väl kvar i humlen och 4 liter upp i fläkten.

  SvaraRadera
 5. Okay. Försöker få lite bättre koll på min bryggsiffror i Beersmith.

  SvaraRadera
 6. Jag blev aldrig bekväm med beersmith. Roligare å klura ut siffrorna själv tycker jag.

  SvaraRadera