onsdag 30 januari 2013

53 Brown ale?Här lakas det ale. Brown ale hoppades jag på. Jag blev så smått konfunderad när jag mätte densiteten till drygt 1,060. På tok för högt. Högt OG har ju knappast varit ett problem tidigare men för att kallas English Brown ale så får den inte ha högre OG än 1,055 så jag hysta i några liter vatten för att sjustera sockerhalten. Fast då blir ju beskan lägre än jag tänkt. Istället för en Ibu på 25 så landar den väl på runt 20 nu och det blir lite lågt med tanke på att alkoholen kommer vara i överkant för öltypen. Balansen mellan beska, alkohol och sötma är är ju av största vikt för en välbalanserad god öl. Tja, Det går säkert att dricka det här också men inget jag lämnar in till SM för bedömning. Hej å hå!


Ja här står den och väntar på att börja bubbla. Trevligt! 22,5 liter.  Receptet kanske dyker upp här på bloggen någon gång i framtiden. Vem vet.


Den här bilden hittade jag i datorn. Det är nog nr 50. Glömde skriva om den. Eller jag glömde inte men det blev liksom aldrig av. Den var ändå inte så speciell. Vanlig tråkig IPA bara.
I Ladan i bakgrunden därborta tänkte jag någon gång i framtiden inreda en pub. Där på andra våningen på höger sida finns det plats till det.  Egen pub är ju bra att ha.   

Jag kom nyss på varför jag fick så himla högt OG. Måste ha tappat räkningen när jag mätte upp malten. Jag tog nog två skopor för mycket helt enkelt. Jag blev distraherad av något jag såg utanför fönstret och  så tappade jag räkningen. Jag brukar inte väga upp malten utan går på att en liter pale ale malt väger ett halvt kilo. Det blir 8 skopor malt det på 4 kilo.  Poff!

6 kommentarer:

 1. Bryggde en BarleyWine idag, mitt första försök på en sådan och första gången jag använde torrjäst. Lite läskigt känns det.Jag hade motsatta problemet med att OG endast blev 1,084 istället för runt 1,090. men kan den jäsa ner till 1,020 så blir det bra. En Pub i ladan låter som en kalas ide. Skönt att ha vännerna i ladan och när partajet är över kunna smyga in i sitt fortfarande städade hem. Hoppas att Brown Alen blir till belåtenhet i slutändan. // David

  SvaraRadera
 2. Barleywine har jag aldrig bryggt. Har du något bra recept på det och vilken jäst använde du?

  SvaraRadera
 3. Bra och bra vet jag inte men receptet är inspirerat men inte kopierat av Bigfoot . Men detta var vad jag gjorde iaf. Körde Batch sparge för andra gången så det är väl därför jag fick dålig effektivitet själv. Gjorde en liten batch dels för att prova och dels för att det blir tufft att dricka 20L 8/9% öl allra helst om det blir sådär. Om ett par månader vet man.
  Till 11L i jäshink:
  4,5kg Pale malt
  0,4kg Crystal 60L. Mäska 60 minuter 68 grader Lakade ut 17L
  Koka 150 minuter
  Humle:
  11g Nugget 150min
  9g Nugget 105min
  16g Cascade 60min
  9g Cascade 10min
  9g Centennial 10min
  1 påse rehydrated Safale US-05. När det är utjäst
  Torrhumla:
  20g Cascade 5dagar
  9g Centennial -:-
  4g Colombus/Tomahawk -:-
  Förväntad SG 1,067 och OG 1,095.
  Stod med altandörren öppen för att undvika att dom 6L som kokade bort skulle få tapeterna att lossna:-).
  I dag är jäsningen i full gång så det går det enligt plan så här långt. Mvh David

  SvaraRadera
 4. Vet inte vem Bigfoot är. Såvida du inte menar den där apmänniskan som härjar i Kanada :) Brygger han öl också?
  Låter sött och starkt det där drickan du har på gång. Sg på 1,067 var felskrivning va? Det borde bli 1,030 för att få en alkoholprocent på 8,5

  SvaraRadera
 5. Bigfoot= Sierra Nevadas Barleywine. SG 1,067 är det förväntade av lakningen. OG ca 1,095 och FG runt 1,020 så det blir inte så sött men starkt.Mvh David

  SvaraRadera
 6. Ah! Inte druckit den. Gillar deras pale ale och torpedo Ipa.
  Ja, du mäter densiteten efter lak också. noggrant! Den blir nog himla god din barley wine. Receptet ser bra ut. Kan inte gå fel.

  SvaraRadera