måndag 17 september 2012

Ett års bryggande och bloggande


Då har det gått ett helt år sedan jag startade den här bloggen och bryggde min första ale. Det är ettan på bilden här ovan. I lördags bryggde jag nr 46. Det blir i snitt en bryggning var åttonde dag det. Ganska flitigt av mig. Jag satt tidigare idag och kikade i min bryggarpärm där jag sätter in alla recept och fick en hastig förnimmelse av nybrygggaranda då jag läste mina första trevande recept. Den spänningen känner jag knappast av längre då jag brygger nuförtiden. Nu känns det mer som en tråkig rutinsyssla för att få ha god tillgång på god hemgjord öl. Det är väl därför många bryggare som hållit på ett tag ger sig på att brygga konstigare och mer sällsynta öltyper. För att bryta ny mark och utmana sig själva. Man kan ju fokusera på att uppgradera sin bryggutrustning för att på så vis få nytändning i sin hobby. Jag lurar på att i framtiden gå över till fatanläggning så jag slipper slabba med flaskor.

En annan tanke som slog mig nyligen var att jag genom att lära mig brygga öl förmodligen totalt sett reducerat min ölglädje. Förr så tyckte jag att så gott som all öl var god och njöt verkligen av att dricka öl på ett sätt som jag idag aldrig kan gå tillbaka till. Ljus lager folköl som jag förr brukade njuta så av finner jag så gott som odrickbar numera. Det händer tom att jag häller ut sk finöl. Senast var det en Brewdog Trashy blonde som åkte ner i slasken. Odrickbar! I våras så köpte jag en Melleruds vårpilsner efter att de tipsat om den i radio(Meny på p1) och den drack jag väl två klunkar av innan jag hällde ut den. För ett år sedan skulle jag aldrig ens drömt om att man kunde förstöra sina oskuldsfulla smaklökar så till den gräns att man faktiskt häller ut öl någon annanstans än ner i strupen.  Fruktansvärt!

Nåja, jag ångrar ingenting. Jag tycker fortfarande att det är en ganska givande hobby att brygga sitt eget öl. Dessutom så blir man väl åtminstone liiiiite populärare bland sina vänner vill jag tro och hoppas. Nu har jag ju ändå en otroligt vinnande och charmig personlighet. Det kombinerat med ett fördelaktigt yttre, humor, intelligens, matlagningskonst och min oändliga ödmjukhet så var jag redan ganska poppis. Att jag utöver de fördelarna även kan bjuda på fantastisk god öl också gör mig nästan övermänsklig. ;)

4 kommentarer:

 1. Tack Sven!

  Dags för dig att börja brygga snart va? Du kan ju surfa på mina breda kunskaper till en början. Humle har du ju i trådgården. Den måste ju användas.
  Nu ska jag dricka kaffe och äta ett wienerbröd.

  SvaraRadera
 2. Ja och tomglas har jag ju till förbannelse med :) Så visst hade det varit dags, om man bara haft tid...

  SvaraRadera
 3. Lite tidsödande är det ju. 5-6 timmar för bryggning och sedan ska det till någon timme för kapsylering samt lite annat också. Ibland undrar man om det är värt all tid man lägger. Fast när man ser sitt lilla berg av fyllda ölbackar och tänker att allt det där ska jag dricka så känns det ju trevligt. ;)

  SvaraRadera