onsdag 18 april 2012

Ett recept

Det var allt ett tag sedan jag delade med mig utav något av mina egenhändigt komponerade recept på öl. Min nr 30 blev himla himla god så jag lägger ut receptet på den. Då vet jag själv vart jag kan hitta det om jag slarvar bort lappen jag skrev upp det på.
Den här mörka ölen är resultatet av att använda mig av flera sorters olika malt som jag jag nästan hade lsut på. Ett slags bottenskrapet i maltförrådet ale kan man säga.

20 liter Rätt svart ale

4,1 kilo pale ale malt
0,2 kilo Crystal 100
0,2 kilo vetemalt
0,1 kilo rostat malt
0,1 kilo chokladmalt
0,1 kilo Café light

Humle:
30 gram Target pellets 60 min
45 gram Fuggles 30 min
En gnutta Protafloc 15 min
18 gram Goldings 5 min

Jäst: Irish wlp 005(Guinness)
OG: 1,050
FG: 1,016

Himla god den här men jag tänker nog ändra på några detaljer nästa gång jag brygger på detta recept. Jag tänker använda 0,2 kilo choklad malt och inget av den rostade eller cafémalten. Öka på mängden karamellmalt till 0,3 kanske och varför inte minska lite på vetemalten också. Vad gäller humlen så skulle jag nog ta dubbelt så mycket Goldings vid kokslutet. Kanske torrhumla lite också.

Häpp!


5 kommentarer:

 1. Haha, gillar namnet "Rätt svart ale". Stor risk att jag snor ditt nya recept. :)

  SvaraRadera
 2. JA men sno på bara :) Jag blir så gla om jag kan bidra med någe.
  Kollade in din blogg också å Jisses vad många olika öl du druckit! En annan lär ju aldrig komma ifatt.

  SvaraRadera
 3. Men du leder antal bryggda öl, jag har bara två än så länge.

  SvaraRadera
 4. Finfint recept! Tänk vad slumpen kan åstadkomma. Jag hade nog krämat på med någon ritkigt härlig citrushumle, inte för att jag har någon aning om hur det skulle förbättra/försämra smaken utan för att det är vad jag gör.
  Jag kanske också skulle ta och testa receptet ovan, det blir att ta upp på nästa bryggarmöte med gänget!

  SvaraRadera
 5. 34 bryggda bira hittils. Bra att jag får leda i nåt. Fast alla 34 var ju inte helt fantastiska förstås. De flesta var ok dock. några goda och några inget vidare. Fast jag blir bättre med tiden iaf. Tur att utvecklingen går åt rätt håll.

  Jag kanske borde prova samma recept men med citrushumle. Inte så dum idé. Ett par nävar cascade eller så. Det blir nog himla gott.

  SvaraRadera