söndag 23 december 2012

God jul mat


Samlar ihop alla bra recept på julmat här i ett inlägg. Det blir lite av det vanliga. Janssons, köttbullar, och rödbetsssallad

När jag skriver recept så menar jag det mer som en sammanställning ingredienser och på ett ungefär hur man gör. Jag sysslar inte med exakta angivelser med mått. Mat skall lagas med kärlek och känsla och inte med kryddmått dit och decilitrar hit.

Först ut Janssons frestelse:

1. Skala ett helt gäng med potatis och skär dem i tunna stavar. Finns finfina köksattiraljer för dylika uppgifter som skär i perfekta remsor. 

2. Rota reda på en bra form att göra Janssonen i

3. Lök! Skär lagom med lök. Jag brukar ta bara en halv lök till en lagom Jansson eller en hel lök till en enorm Jansson. Finhackat tycker jag är bäst. Gillar inte att få stora lökbitar i munnen. Finhackat ska det vara!

4. Häll potatis och lök i formen. Det bör vara 4-5 cm tjockt lager.

5. Ta fram en bunke och hör och häpna för nu kommer twisten i det hela.

6. Klicka ner en klick tomatpuré och ett kläm lite kaviar i bunken.
7. Spadet från ansjovisen ska ner i bunken tillsammans med grädde och mjölk. Rör runt och rör runt till det är omrört och bra. Häll i än mer grädde. Eller mjölk beroende på hur fet du vill Janssonen ska bli.

8. Ansjovisen applicerar du i formen med löken och potatisen. Jag brukar trycka ner dem en bit så den inte ligger ovanpå och blir bränd i ugnen.

9. Häll sedan den ljusrosa röran med grädden, kaviaren och tomatpurén över potatisen. Det ska inte täcka potatisen och löken helt utan gräddnivån ska vara ungefär 3/4. 

10. Duttla på lite extra smörklickar ovanpå Janssonen och sedan på med lagomt med ströbröd ovanpå. Inte för mycket!

11. Skjuts in i ugnen. 200 grader eller! klart på trekvart en timme. 
Salt och peppar är ju en smaksak hur mycket man vill ha i av. Personligen kan jag ha hur mycket salt och peppar som helst på maten. Jag brukar ha i salt och peppar i bunken tilsammans med grädden men en del är ju av den åsikten att ansjovis är salt nog så inget extra salt behövs. smaksak. Å andra sidan är det ganska lätt att salta och peppra på maten efter eget tyckte och smak på talriken.
Det rekomenderas faktiskt å det strängaste att dricka mycket snaps till den här typen av mat för det är så fett och mastigt att magen på egen hand ej orkar med att smälta dylik kost. Nubbe på nubbe efter nubbe behövs ner i magen för att hjälpa till. Själv gillar jag OP. Den är god och dessutom ekologisk. 


Perfekta Köttbullar:

1. Köttfärs

2. Finhackad eller mixad gul lök i lagom mängd.

3. Salt och peppar

4. En liten skvätt grädde

5. Blanda ihop och rulla i lagom köttbullestorlek

6. Stek i smör. Poff! Färdigt!


Rödbetssallad:

1. Hacka upp inlagda rödbetor i den mängd som motsvarar så mycket rödbetssallad ni vill göra. Lägg i lagom stor skål.

2. Finhacka en bit gul lök. En halv kanske. eller mindre. Förmodligen mindre.

3. Skala och hacka upp ett halvt äpple. Ett syrligt äpple!!

4. Klicka i några skedar med turkisk/grekisk yogurt.

5. Klicka i Majonäs. Ungefär hälften eller drygt hälften så mkt majonnäs som mängden yogurt. Som sagt inget är hugget i sten i mina recept utan laborera som du vill.

6. Vitvinsvinnäger. En slurk eller. Två kanske.

7. Spad från burken som rödbetorna kom i. häll i tills färgen ser fin ut.

8. Salt och peppar kan man väl ha och bör ha i det mesta sååååå

9. Rör om. Smakar det för mycket av någon ingrediens så ha i mindre nästa gång och smakar det för lite av något så är det ännu lättare åtgärdat. 


4 kommentarer: