fredag 22 november 2013

79 Engelsk pale ale bryggning och lunchpaj


Egentligen var jag på humör för att brygga nåt riktigt mörkt. Typ Porter eller Stout. Men efter att ha gått igenom mitt förråd av malt så stod det klart för mig att så skulle det inte bli. Ingen chokladmalt i lagret. Attans! Något måste jag ju brygga ändå så jag släpade fram min jättesäck med Maris Otter malt och började skopa upp i hinken som vanligt. Jag hittade både Fuggles och Goldings humle i frysen så varför inte köra på något Engelskaktig ale? Det enda abret är att jag inte har någon riktigt bra jäst för detta ändamål. Bara vanlig tråkig S-04. Jaja, det blir väl något att dricka detta i slutändan ändå antar jag. det brukar det ju bli. Så receptet blev väl ungefär: 4 kg Maris otter, 0,4 kg Crystal 150, 2 nävar vetemalt för skummighet. Fuggles och Goldings. IBU på 30. S-04a slurry från tidigare bryggd.  73 tror jag.


Till lunch blev det himla god matpaj som hade blivit över sedan middagen igår. Till detta hade jag en "sallad" bestående av riven morot och palsternacka som jag rörde ihop med majonäs, yogurt och dijonsenap, vitvinsvinäger, oregano samt salt och peppar. Efter det blev det kaffe och kaka.


Jag hade siktat på en OG på 1,050 vid 70% effektivitet men det landade på härliga 1,052 istället. roligt när det kan slå åt det hållet istället för tvärtom. Detta beror ju på att jag äntligen fått ordning på mitt lakningsförfarande.
Nu är jag aptrött efter att ha städat och plockat undan i köket. En dusch och ombyte av kläder samt promenad med vovve står närmast på schemat. Kanske ska jag slänga åt hästarna något att mumsa på också när jag ändå är ute. Ikväll blir det nog något så svenskt som Tacos till middag. Till det ska det drickas 76or. Premiär på 76an faktiskt. 75orna har jag glömt att skriva om men de var himla goda.

2 kommentarer:

  1. Gött du fick till den här lakningen åxå!

    SvaraRadera
  2. JA, för andra gången i rad. Laka låååångsamt är knepet.
    Tyvärr har den inte börjat jäsa än. Det brukar det ju alltid göra. Undrar varför? Gammal slurry kanske. Har reservjäst att hälla i om inget händer.

    SvaraRadera