onsdag 11 januari 2012

Ringwood jäst


För ett tag sedan avancerade jag från torrjäst till flytande jäst som man beställer i provrör. Ja som det på bilden ovan. Den är från Ringwood bryggeriet. När jag öppnade korken för att hälla i jästen så pös nästan hela innehållet ut i slasken så det blev bara drygt en fingerborg kvar. Jag tänkte det att nu får jag allt panikbeställa mer jäst men jag hällde ändå i den lilla skvätten som var ner i jäshinken. Dagen efter så bubblade det som bara den. Den jäste ut hur fint som helst på den lilla mängden jäst. otroligt! Från en OG på 1,059 ner till ett FG på 1,010. Fantastiskt!
Hoppas den blir god också. Det blir provsmakning om ett par veckor eller så. Jag har även sparat slurryn från den här bryggningen till en till bryggning som jag gjorde i förra veckan.
Jag ska fortsätta köpa dessa flytjäster på glasrör. Nästa gång ska jag köpa Guinness jäst så jag kan göra en ännu bättre Stout.
Jag kommer dock fortsätta brygga med torrjästen Safale S-04 som jag tycker ger otroligt god smak till ales. Några av mina favoriter har jag bryggt med den. Något annat jag ska införskaffa i år är ett bryggverk. MaltMagnus har finfina sådana till vettiga priser. Nästa månad kanske.

1 kommentar:

  1. ÄH! Ingen bra jäst! Har en mysko bismak. Förstörde 16 liter öl.
    Slänger den jästen i soporna

    SvaraRadera