tisdag 24 juli 2012

Pasta Carbonara


Mer bloggande om mat. Det kommer mer om öl inom snar framtid men sålänge bjuds det på guldkorn i form av fantastiska recept på mat.  Ok.
Precis när 2000 talet var nytt så var jag väldigt betuttad i just pastarätten Carbonara. Det var på den tiden då jag ännu inte kunde laga mat överhuvudtaget. Hemma lagade jag väldigt enkel husmanskost så all annan mat fick jag äta på pubar och restauranger. Carbonara verkade det finnas enormt många varianter på.  Jag har även ätit den rätten i Italien några gånger. Sedan slog mig tanken att jag själv skulle skapa den perfekta Carbonaran. Jag kombinerade det bästa i alla carbonaror jag hittills provat på till en supercarbonara. Detta var ca 2001 och det absolut första recept jag lirkade ihop på egen hand.

Bästa Carbonaran någonsin:

Ingredienser till 2 portioner:
Ett paket ekologisk bacon (Jag köper all ekologiskt. Så är det bara.)
En lagom liten gul lök
Gnocchi pasta från Barilla. Jag gillar just Gnocchipasta till den här rätten. Testat många sorters olika pasta men kommit fram till att gnocchi passar bäst till Carbonara. Lita på mig.
2 ägg gulor
Grädde ELLER creme frachie (Beroende hur fettnojig man är)
Persilja
OST

Ok, nu kör vi!
Ta fram stor gryta. Häll i vatten. Häll i en hel del salt. Koka upp. Häll i Massor med Gnocchi pasta i det kokande vattnet. Exakt mängd vet jag ej men blir det nåt över så är ju hunden väldigt villig att ta för sig av överbliven pasta.
Ta fram stekpanna. Skär bacon i strimlor. Lägg i baconet i den heta stekpanna. Ringla olivolja över. Hacka löken och lägg även den i stekpannan. Krossa en liten vitlök i stekpannan. Vrid ner temperaturen så det inte bränns vid.
Ta fram bunke. Separera två äggulor ner i bunken. Äggvitan slänger du i soporna. Nej du kommer INTE göra maränger av äggvitan, det är bara nåt du tror. Släng den genast så slipper du hitta äggvitan ett par veckor senare i kylan alldeles rutten och äcklig. usch!
Riv ner ost i bunken. Häll i grädde eller skopa ner crème fraiche.
När pastan kokat färdigt så är säkert både lök och bacon färdigt sedan länge så häll i löken och baconet i bunken och rör om det tillsammans med osten, äggulorna och grädden.
Häll ner lagom mängd pasta ner i bunken. rör om. Salta, peppra, häll i mer olivoilja.
Häll ner den hackade persiljan det sista du gör innan servering. Lägg upp på talrik!
Riv parmesan och häll på mer olivolja om rätten skulle kännas för nyttig. En bra Carbonara ska ge en paltkoma som heter duga.  Drick rödvin till eller ljust lager öl. Efter intagen middag så häll ut dig själv i en soffa och drick starkt kaffe medan du tittar på nåt skoj på tv. Är det helg så kan du gott unna dig en konjak till.   VÄRLDENS ABOSLUT BÄSTA CARBONARA RECEPT!

4 kommentarer:

  1. Laga dig en Carbonara så är hungern väck. :) Jag blev gör-mätt!

    SvaraRadera
  2. Ser kanongott ut det receptet, får bli ett test av drt nån gång ihop med en kall ljus hembryggd lager!

    SvaraRadera
  3. Gör det! Ljus lager är perfekt till carbonara. Synd att jag inte brygger lager själv. Får lära mig det i framtiden

    SvaraRadera