torsdag 24 juli 2014
92a med grillad fläskfilé
En av svärmors grisar slaktades häromveckan så nu blir det ett himla svineri på menyn. Igår så grillade vi en av filéerna. Klyftpotatis och hemgjord bearnaisesås till det samt egenodlad sallad och självklart hembryggd öl till det så har vi en given succé. Det blev himla gott. Jag tror ändå jag föredrar grillad kotlett eller karré framför filé. Mer insprängt fett i de bitarna än i filén som faktiskt saknar en hel del karaktär. Jaja, gott var det ändå. Bäst var nog ändå ölen. 92an är en stark Belgare på 8,5% alkoholvolym. Som en Duvel ungefär. Den har lagrats en månad men kommer säkert bli godare om jag kan låta den stå en månad eller två till.
Senare idag (om jag orkar) ska jag flaska nummer 94. Det är min första lyckade Tripel. Den ska jag försöka låta bli ända fram till jul om det går och om möjligt lägga undan 5 flaskor till nästa SM i ölbryggning. Undrar om det är 2015 jag ska ta hem guld i Belgisk ale. Hoppas på det. Annars lägger jag av. ;)
söndag 22 juni 2014
Midsommarafton med öl och mat
I tisdags tog jag hojen till en gård strax utanför Tibro som säljer kött i egen gårdsbutik. Jag köpte några korvar, bacon och två rejäla fläskkotletter utan ben. Sallad odlar vi själva och Hamiltonkyckling hade vi redan samt en stor kloss med Parmesanost. Caesarsallad! Dressingen görs ju med äggula, ansjovis, olivolja, riven parmesan, pressad citron, vitlök och lite dijonsenap. En liten skvätt vit balsamvinäger också. Fantastiskt gott. Till denna lunch drack vi ale nr 90. Det var den som var gjord på bara Viennamalt och humlad med bara en nypa Northern brewer. Eftersom det var midsommar så unnade vi oss en liten hutt också.
Framåt kvällen när hungern slog till igen så grillade vi de där maffiga fläskkotletterna. Otroligt saftiga och goda. Minns inte marinaden exakt men det var nåt med äppeljos, soya och chipotle. Det var min fru som gjorde den. Potatissallad på färskpotatis och ale nr 91 att dricka. 91an är en vanlig mörk IPA, humlad med Centenial och Citra. Inget märkvärdigt alls. Passar bra till grillat tycker jag.
Imorgon ska jag flaska 92orna. Eh, det är en vanlig Belgisk blonde.Sådana måste man ju brygga ofta så man har hemma. För närvarande är det helt slut på öl här hemma. Hela lagret uppdrucket.
Ja där är den ju. Den sista 88an. Jag tycker ostbågar är ganska gott till sådan öl. Eller så är det så att Belgisk blonde är så gott att det passar till vad som helst och vice versa med bågarna.
onsdag 11 juni 2014
93 Mörk Belgare, grisar och middag
Det skulle bli regn idag så jag skrev ölbryggning på schemat. Än har det inte regnar dock men jag brygger ändå. Egentligen skulle jag behöva brygga ljus veteöl för det är ju så gott men jag ville brygga på något "nytt" så jag slängde ihop något som jag hoppas ska bli en mörk stark Belgisk ale. Lite som Röd Chimay alltså. I bästa fall. Hoppas hoppas.
Ja nu har vi ju grisar på gården så nu behöver jag inte slänga ut maltskroten i skogen åt grävlingarna å hjortarna. Grisarna Malin och Pernilla tyckte det var smaskens med ljummen maltdrave.
En bild på "gött mos" med hembrygd bärs är ju något av ett måste i ett inlägg på denna blogg. En god Ipa (86a) med köttabit och friterade potäter med diverse sallad får duga.
Bryggningen är så gott som avslutad för denna gång. Just nu håller jag på och kyler vörten inför tillsättningen av lämplig jäst. Sedan bubbel bubbel i två veckor innan flaskning och lagring osv etc.
torsdag 5 juni 2014
92 Belgisk Blonde, nyfött föl och middag
Det som inte fick ske, skedde ändå. Sommaren är här och all öl är urdrucken och det trots att jag bryggde så flitigt hela våren. Ja men är ölen god så går den också åt. Fort! Nu får jag dricka köpe öl hela sommaren. Iofs har jag 91an och se fram mot om 3 veckor och jag har fortfarande en back med 90or kvar. Men så små mängder öl är för lite för att räknas. Hugaligen! Så jag fick sätta fart på grytan igen och börja brygga. Det man måste ha hemma är ju Belgisk blonde så först ut var just en sådan öl. Typ samma recept som jag brukar köra med. Dvs 4,5 kg pale ale, 0,5 kg vetemalt, 0,3 kg carablond samt lite socker. 3-5 dl eller? Ibu bör ligga runt 27 tycker jag är bra. Humlesort är väl inte så noga egentligen men idag använde jag 13 gram Northern brewer vid 60 minuter kvar, 25 gram Hallertauer Perle vid 30 minuter kvar och till sist 25 gram Saaz på slutet. Hittade någon slurry i kylen som luktade gott att jäsa med.
Här är hon uppe och går. Himla fina hästar. Tänk att den där lille kommer vara en stor häst om ett år. De växer fort.
måndag 2 juni 2014
Öl och mat
86an blev himla god. det är en ljus IPA på 6,5 % alcohol och massor med trevlig humlesmak och doft. Faktum är att det är den godaste IPA jag någonsin druckit. Inte bara av mina egna utan totalt sett alltså. Inte dåligt. :) Burgaren med friterad klyftpotatis var inte tokigt heller. Himla Gott! Skönt att sitta i skuggan på uteplatsen och äta.
89an är en annan Amerikansk pale ale. Humlad hyfsat frikostigt med wai iti. Ok eller tom gott öl men långt ifrån lika god som 86an ovanför. Grillat lamm med potatissallad på första bilden och något tacowrap-aktigt på den nedre. Gott med chipotle, salsa och chili.
Ok, nr 90 var jag ju lite hemlig med. Det var ett experiment och det föll ut väldigt positivt kan jag tala om. Det är det simplaste recept som tänkas kan. 4 kg Vienna malt och lite Northern brewer för beska. Inget mer. Jäste med vanlig US-05. Kan ni tänka er va? Supersimpelt men ändå väldigt gott.
torsdag 22 maj 2014
82ans betyg i SM
Domarprotokollen från Ölbryggar-sm kom med posten idag. Alltid intressant läsning. Man vill ju veta om proffsen tycker att ens öl duger. Tja…. 82an fick ju hyffsade poäng ändå så jag behöver väl inte skämmas ögonen ur mig för den i alla fall. Den domare som var mest generös med poängen gav mig hela 42 poäng för min 82a. Himla snällt. 37 poäng fick jag av den som hade hittat flest missar och sedan var det en mittemellan som gav mig 40 poäng. Ett snitt på 39,6 alltså. Jag hade ju inget hopp för den ölen alls så de poängen får jag vara nöjd med. För hög kolsyra var det som alla 3 domare slagit ner på. Undrar om den jäst vidare i flaskan för alla de 82or jag druckit har haft lagomt med kolsyra.
Jag hade ju även lämnat in 81an men den talar vi tyst om för den fick inga vidare bra poäng alls. Dumt av mig egentligen att spara på all den goda ölen och bara skicka in den öl som jag kan avvara utan sorg.
Ångrar dock inte att jag drack upp alla 67or själv (bjöd bort några få också) för den var gudomligt god. Till nästa år ska jag försöka ha bryggt så mycket att jag kan skicka än även jättegod öl. :)
Vi får se hur det går med det.
måndag 19 maj 2014
88an å geten
Min fru lyckades ta ett fint kort på vad jag tror är en av mina 88or. Dvs Belgisk Blonde. Smakar lika gott som det ser ut. Det är så sällan jag har några aptitretande bilder på upphälld öl att bju på så den åker upp på bloggen. Svårt att foto öl så det ser snyggt ut.
Sedan så fick jag ju in för ett par inlägg sedan en önskan om foto på den nya geten. Det är en Bock som heter Pelle. Han är 2 månader. Jag hade velat att han skulle heta Glenn eller Bruce men jag hade inget å säga till om där. Nästa bock kanske jag får namnge.
Jag har tjockt med sysslor nuförtiden så jag vet inte när jag ska hinna brygga igen nästa gång. Måste bli klar med med utestallet så snart som bara går så det lilla föl som kommer i juni har tak över huvudet. Egentligen skulle jag vilja brygga en Barley wine men sådan öl tar sådan himla lång tid på sig för att bli drickfärdig och jag behöver drickbar och god öl fortast möjligen då det är rykande åtgång på dem.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)