Idag tänkte jag dela med mig av ett brödrecept som jag
själv gillar skarpt. Det är bus-enkelt att göra och riks-gott att äta.
"Fett med sjyst" bröd som det heter på ren Stockholmska. :)
Jag har inte hittat på det själv utan jag fick det av
min fru som i sin tur fick det av sin mor och innan dess vet jag inte.
Ok, här kommer receptet på gott enkelt bröd:
1,9 dl vetemjöl
1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross/havrekross
0,3 dl (sammanlagt alltså) solroskärnor, sesamfrön,
linfrön eller vad man har hemma i fröväg
0,5 dl vetekli
2,25 tsk bikarbonat
1 tsk anis
1 tsk kummin
1 tsk fänkål
5 dl filmjölk
1 dl brödsirap (knappt, jag brukar faktiskt ta närmre en
halv dl)
1 tsk salt
Blanda ihop ingredienserna, häll i avlång smord och ströbröad
form, grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 1,5 timme.
Jag som har smakat det kan intyga att det verkligen är "fett med sjyst" :)
SvaraRaderabra betyg det. Äter det till frukost varje dag nuförtiden med smör och ost. Dricka Earl grey te till.
SvaraRadera