tisdag 15 maj 2012

37 Kölschaktig ale


37. Kölschaktig ale  20 liter 


4,0 kilo       Pale ale malt
0,4 kilo       Vetemalt
0,3 kilo       Carablond 20
0,2 kilo       Cararuby 50

Koka 60 minuter
Humle:
20 gram     Northern Brewer                                45 min     19 IBU
20 gram     Hallertauer                                         30 min       7 IBU
1 krm         Protafloc                                            15 min
15 gram     Hallertauer                                         0 min
                                                                            Totalt:        26 IBU
 
Jäst : PJ Früh
Beräknad OG: 1,050
Uppmätt  OG: 1,049

Så var malten slut för den här gången. Nu har jag 3 hinkar som står och jäser. Jag brukar beställa malt för 3 bryggningar i stöten. 3 hinkar öl blir ca 55-60 liter färdig öl och det för den mängden drickebackar jag har plats för.

Den där PJ Früh jästen var häftig! Knappt 2 timmar efter att jag hällt i den  så kom första bubblan. Ibland får man ju vänta nästan ett dygn men oftast inte mer än 7-8 timmar. 2 timmar var dock rekord för mig. 

3 kommentarer:

 1. Hej. Fann din blogg idag ( när jag googlade Biermeier ) och har funnit mycket nöje i att läsa om dina bryggningar. Får man fråga om du köpt din brygg gryta hos Malt Magnus eller från Bielmeier direkt? Är den på 1800w eller 2000w? Har ständigt problem med min utrustning och tänkte köpa mig en Bielmeier. Mvh David

  SvaraRadera
 2. Hallå David!

  Min gryta köpte jag hos MaltMagnus. Kul att du gillar min blogg. Synd att jag på senare tid inte haft så mkt tid åt den men det kanske blir ändring. Jag brygger fortfarande men hinner inte alltid skriva om det. Jag beställde mer malt hos MM senast idag så i nästa vecka tar det fart igen.
  Min gryta är på 2000w. Det behövs nog. Det räcker precis för att koka 25 liter vört. Ändå får jag ha locket på lite på glänt. Helt utan lock så skulle det noga inte gå. Men jag har fått det att fungera. Första bryggningen med grytan så tyckte jag det var lite meckigt men nu har jag å grytan funnit varandra så nu funkar det. Det är ju så man får testa sig fram. Jag kör ju med en insats i grytan så jag kan lyfta ur all maltskrot och den släpper igenom en hel del bös samt att den lämnar ett utrymme under grytan på 7 liter. SÅ när jag räknar på mäskvatten så räknar jag 2,5 liter gånger kilo malt + 7 liter vatten. Tycker det är lagom med 4-5 kilo malt och mäskar in med 19 liter vatten till det. Lakar sedan med 13 liter vatten. Brukar få ut 25 liter vört som jag kokar ner till ca 20 liter färdig jäsbar öl. Så när jag räknar ut beskan så räknar jag på 20 liter öl. Jag har kört så tio gånger i rad nu och det har blivit succé varje gång.
  Vet inte om du läste det men jag bytte ut kranen på grytan för den som sitter på är riktigt dålig. Så det rekommenderar jag. Hör gärna av dig igen om du har frågor. Alltid roligt att hjälpas åt bryggare emellan.

  skeppohoj/Rickard

  SvaraRadera
 3. Tack för återkopplingen. Det blir att beställa en idag. Har själv kört med en 36L gryta men det är omöjligt att få ett bra kok oavsett mängd vört pga bredden provat på olika kok/induktionshällar/spisar, vill undvika att köpa gasolbrännare. Så senaste bryggningarna har varit uppdelade på två 10L kastruller. Kommer nog mäska och laka som jag gjort tidigare så grytan blir bara för kok.

  På åter hörande och tack för trevlig läsning// David

  SvaraRadera